10 Mart 2015 Salı

YENİ MACBOOK NEREDEYSE TAMAMEN PİL


Apple dizüstü bilgisayarlarını olabildiğince ince yapmak konusunda bir hayli takıntılı. Pazartesi günü, Apple yetkilileri şimdiye kadarki en ince MacBook'u lanse ettiler.

Yukarıdaki resim, firmanın sunumunda gösterildi ve çok şaşırtıcı bir şey ortaya çıktı: bilgisayarın içini açtığınızda alanın çoğunun pil ya da piller için ayrıldığını görebilirsiniz. Dört kenardaki şekiller ve ortadaki büyük şeklin tamamı pildir. Cihazın ana kartı - bilgisayarın beyni - üst tarafta ve alt tarafta ise resimde de gördüğünüz gibi trackpad yer almakta.

PİLLER İÇİN HERHANGİ BİR MOORE KANUNU YOK


Bu görüntü, mobil bilgi işlem devrimini sağlayan iki icat olan bilgisayar çiplerinin ve pillerin ne kadar farklı eğrilerde olduğunun çok güzel bir örneğidir. On yıl önce yukarıda görünen anakart çok daha büyüktü. Fakat Moore Kanunu sayesinde çipler, bir süper bilgisayarı bir deste kart büyüklüğünde bir alana sığdırabilecek kadar küçüldü, ucuzladı ve güçlendi. 

Fakat piller için herhangi bir Moore Kanunu yok. Pil teknolojisi gelişiyor ancak, gelişmenin hızı Moore Kanunlarının hızına göre bir hayli yavaş kalıyor. Belirli bir hacimdeki pilin sağladığı enerji, geçtiğimiz on yıl içinde pek bir değişim göstermedi. Bu yüzden Apple dizüstü bilgisayarlarında, her seferinde kalınlıktan sadece birkaç milimetre tasarruf edebildi, bu da bilgisayarın iç bölümünde pillere daha fazla alan ayrımasına sebep oldu. Böylece MacBook içi neredeyse tamamen pil olan bir gelişmeye dönüştü.


Bu makale http://www.vox.com/2015/3/9/8178213/apple-macbook-all-batteries adresindeki İngilizce haberin amatör bir tercümesi olarak yayınlanmıştır. Haber ile ilgili tüm sorumluluk adreste belirtilen kişi ve kurumlara aittir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder