9 Mart 2015 Pazartesi

GOOGLE KABLOSUZ İNTERNET SEKTÖRÜ'NE GİRİYOR

Google'ın Kablosuz İnternet Sektörüne Girmesi Telefon Faturalarını Nasıl Aşağıya Çeker

Geçtiğimiz hafta bir Google yetkilisi şirketin kablosuz sektörüne adım atacağını bildirdi.

Hizmet, Google'ın kendi kablosuz vericilerini kurarak değil, başka kablosuz hizmet sağlayıcılarından kapasite satın alınıp Google markasıyla tekrar satılması şeklinde olacak. Yeni Google servisinin bu ay sonunda faaliyete geçmesi bekleniyor.

Pahallı mobil internet servisi ve ucuz kablo servisi kombinasyonu ile ucuza getirilmeye çalışılan internet servisini Google çok daha ucuza sağlayacak gibi görünüyor. Bu tekniği ilk kullanan Google değil - Republic Kablosuz adında bir başlangıç bu işe öncülük etmiştir ancak; Google servisi konsepti ana sağlayıcılığa kadar itecek gibi görünüyor. Bu diğer kablosuz hizmet sağlayıcılarının fiyatları aşağıya çekmesi için ciddi bir baskı oluşturacaktır.


Google diğer kablosuz sağlayıcılar üzerinde baskı kurmak istiyor

Kablosuz projesi, Kansas şehrindeki süper hızlı fiber optik ağ olan Google Fiber'in bazı özelliklerini taşıyor. Google Fiber projesi beş yıl önce hayata geçirildiğinde, telefon ve kablolu şirketlerinin pazar eğrisinin ne kadar altına indiğini vurgulamaya yardımcı olmuştu.

Kullanılmaya başlandığında ülkenin diğer bölgelerindeki servis sağlayıcılarından on ila elli kat daha hızlıydı.

Google kablosuz pazarında benzer birşey gerçekleştirmeye çalışıyor olabilir. İki büyük kablosuz sağlayıcısı AT&T ve Verizon kullanıcıların veri indirme miktarını sınırlayan planlara yüksek ücretler talep ediyordu. Eğer Google daha ucuz servis sağlayabilirse bu, konvensyonel kablosuz sağlayıcılarının daha az kısıtlamalarla daha ucuz planlar teklif etmesi için baskı oluşturacaktır. Bu da Google'ın online servisleri ve tüm tüketiciler için iyi olacaktır.

Google'ın amacı piyasaya hakim olmak değil
Muhtemelen Google'ın amacı kablosuz endüstrisine hakim olmak değil. Bu, en büyük finans gücüne sahip arama devi için bile çok pahallı olacaktır. Sıfırdan bir kablosuz ağ kurmak binlerce baz istasyonu inşa etmeyi ve milyarlarca dolarlık elektromanyetik spektrum satın almayı gerektirir. Bu yüksek maliyetler ülkede sadece dört - AT&T, Verizon, Sprint ve T-Mobile - kablosuz sağlayıcının olmasının en büyük sebebidir. 

Aslında Google bir Mobil Sanal Ağ Operatörü olmayı planlıyor (MSAO). Bu, başka şirketlerin kablosuz hizmetini kendi markası altında tekrar satmak demek. MSAO lara örnek olarak Boost Mobile, Cricket Wireless ve Virgin Mobile ı verebiliriz. Tüketicinin perspektifinden MSAO lar ve konvensyonel sağlayıcılar arasında pek bir fark yok. Birçok müşteri Google'ın hizmeti alıp sattığını farketmeyecek bile.

Wall Street Gazetesine göre Google ülkedeki dört sağlayıcıdan en ucuz ikisi - Sprint ve T-Mobile - ile ortaklık yapmayı planlıyor.

Kablosuz öncelikli yaklaşım, tonlarca para tasarruf etmeye yarayacak

Peki neden kablosuz işi? Google insanların kablosuz ağı daha fazla, mobil ağları daha az kullanmalarına yardımcı olarak tasarruf etmeyi planlıyor gibi görünüyor.

Kablosuz cihazları herhangi birinin kolaylıkla evine ya da ofisine kablosuz ağ kurabileceği ucuz ve kullanıcı dostu ekipmanlardır. Ancak birçok cep telefonu potansiyel tasarrufların tüm avantajlarını kullanacak şekilde ayarlanmamıştır. Bir telefon konuşması esnasında ya da internet gezisi sırasında kablosuz ağdan hücresel ağa geçmek bağlantı kopmalarına sebep olmaktadır. Sonuç olarak, akıllı telefonlarımız ucuz kablosuz hizmeti kullanabilecekken, aşırı pahallı hücresel bant tüketirler.

2011 yılında kablosuz ağı daha etkin kullanmak maksadıyla Republic Wireless adında yeni bir servis hayata geçti. Bugün şirket aylık 40$ karşılığında yüksek hızlı 4G kullanarak, sınırsız konuşma, yayın ve veri kullanımı sağlıyor. Ya da daha yavaş olan eski 3G teknolojisiyle yaşayabilirim diyorsanız aylık 25$ karşılığında sınırsız konuşma, yayın ve data alabilirsiniz. Bu konvensyonel planların maliyetine göre iki ila dört kat daha aşağıdadır.

Republic firmasının kablosuz ve hücresel ağlar arasında geçişin farketmeyeceği şekilde oluşturduğu bu servis sadece Android tabanlı Motorola telefonlarda çalışmaktadır. Wall Street Gazetesinin raporuna göre Google'ın hizmeti de buna benzeyecek ve sadece yine Motorola'nın ürettiği Nexus 6 telefonlarda çalışacak.

Gazeteye göre Google servisi önümüzdeki haftalarda hayata geçirecek ancak tam olarak başlaması gecikebilir.


Bu makale http://www.vox.com/2015/3/9/8172063/google-republic-wireless-wifi adresindeki İngilizce haberin amatör bir tercümesi olarak yayınlanmıştır. Haber ile ilgili tüm sorumluluk adreste belirtilen kişi ve kurumlara aittir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder